Muziek voor vitaliteit tegen eenzaamheid met elkaar en beweging... ingang tot herinnering ... uitnodiging tot gesprek

Ooooeee, diiiieeee, maaaaa,…

Afgelopen maandag kwamen mensen met de ziekte van Parkinson voor het eerst samen bij de muziekschool in Goes. ‘We zijn begonnen met een nieuw Parkinsonkoor’, vertelt Connie Alblas, projectcoördinator van Radio Geluk. ‘Op andere plaatsen in Nederland bestaat al zo’n koor, maar voor Zeeland is het nog een nieuw begrip.’ 

Het opzetten van een Parkinsonkoor was al langer een wens. Samen met Zorggroep Ter Weel en studenten van UCR en HZ University onderzoekt Radio Geluk wat het effect is van koorzang op zowel spraak als welzijn van Parkinsonpatiënten. Voor mensen met de ziekte van Parkinson wordt het vaak lastiger om duidelijk te spreken. Dat kan niet worden opgelost met medicatie. Door te zingen, blijven de spieren langer soepel. Hiermee biedt het koor een fijne aanvulling op de logopedie die veel patiënten volgen.

Connie: ‘Het wordt steeds duidelijker dat zingen een positieve bijdrage aan de gezondheid levert. Dit is ook zo voor mensen met Parkinson! Samen zingen zorgt voor activering van het gehele brein, voor ontspanning van de ademhaling, vermindert stress, de stem blijft fitter, en: samen zingen zorgt voor saamhorigheid en plezier.’

Het Parkinsonkoor is maandag 22 januari 2024 gestart onder begeleiding van Martine van de Kar, zangdocent bij Muziekschool Zeeland. Martine heeft eerder met mensen met Parkinson gewerkt, en oefeningen ontwikkeld in samenwerking met logopedie van Ter Weel. Deze oefeningen krijgt u mee naar huis. Het repertoire wordt in overleg met de koorzangers samengesteld.

Voor wie en aanmelden

Mensen in de beginfases van Parkinson zijn elke maandag van 11u tot 12u welkom om mee te doen in de Muziekschool in Goes, aan de Westwal 45. Inloop vanaf ca. 10.45 uur. (Let op: parkeren kan niet voor de deur, Parkeergarage Centrum ligt om de hoek).

Aanmelden graag via m.vandekar@muziekschoolzeeland.nl